Los sanjuanistas tienen el problema de que piensan que todo ha estado siempre como ellos lo han encontrado, no pueden pensar que hace cientos, miles de años, en el lugar que ellos habitan había otras personas, que tenían sus creencias, sus costumbres diferentes a las nuestras e incluso podían ser más inteligentes que nosotros.
Se rasgan las vestiduras por la perdida del retablo del altar mayor del templo de Santa María de Orta, nos dicen que en su centro había un San Juan Bautista y ahora nos han puesto esto en la iglesia del pueblo.
En facebook publican cosas como estas: "ESGLÉSIA PARROQUIAL – EL PATRIMONI PERDUT
Resulta inversemblant que de la recerca efectuada en arxius propis i aliens, no pugui aparèixer una fotografia de l’antic retaule de l’església parroquial de Sant Joan, en tractar-se d’una obra d’art de suma importància. Quina pena que els fanatismes ens hagin de portar a perdre un patrimoni de tots, al qual no en tenien cap dret per cremar-lo.
Com les lamentacions no arreglen les coses, i de guerres passades Orta en té l’historia plena, ens valem de les aportacions que han deixat escrites altres autors, admirablement recollides per l’escriptor historiador Joan Hilari Muñoz i Sebastià, que amb el seu permís reproduïm amb la sana intenció de donar a conèixer com era aquest retaule a falta de fotos, gravats o pintures.
Ens diu que de la seva visita efectuada a Orta el 1919 per José Ruy Fernàndez López, i també gràcies al mecanoscrit d’Àngel Monlleó en podem fer aquesta traducció del castellà:El Temple està dotat de set altars, comptant amb el retaule major, dedicats de la forma següent: L'altar major de Sant Joan Baptista, titular de la Parròquia i Patró del poble (...), de tots aquests altars qual val particular anotació és el retaule major d'uns deu metres d'alçada, format de 18 taules a l'oli representant tots els Misteris del Sant Rosari i des de la Assumpció fins l'Ascensió del Senyor, cada quadre adornat amb un preciós doselit calat de talla en fusta ben daurada i tenint en el centre del retaule una gran fornícula amb la imatge de Sant Joan Baptista de bona talla al natural, és una veritable joia de l'art gòtic del segle XIV (sic) "."
Estamos hartos de que nos manipulen la historia de nuestro pueblo, el que estaba en medio del retablo era Jesus, para demostrarlo iremos a los documentos originales, que nos hablan de como era realmente el retablo..
No tengo idea de quien puso que el patron de la iglesia era San Juan Bautista, en este documento pone bien claro que la iglesia es de Santa María de la vila de Orta. No nos habla de ningún San Juan Bautista.
Para que no haya ninguna duda iremos al trabajo que realizó Francesc Ruiz i Quesada titulado L'art del 1400 i els pintors del bisbat de Tortosa.
Me gustaría que Orta fuera como todos los pueblos y se corrija lo que ha sido y es un ataque a su historia. Verdad que ningun barcelones le gustaria que le cambiaran el nombre al templo de Santa María del Mar. ¿Porqué Orta ha de ser diferente?